BerounDnes.cz
BerounDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Bezpečnostní rada Středočeského kraje projednala aktuální vývoj situace ohledně koronaviru a připravenost složek IZS

03.03.2020
V souvislosti s výskytem a šířením nového typu virového onemocnění COVID-19 zasedla v úterý 3. března 2020 Bezpečnostní rada Středočeského kraje (BRK), aby projednala aktuální přijaté závěry z Bezpečnostní rady státu, jednání Ústřední epidemiologické komise, porady ředitelů Krajských hygienických stanic a nastavila a doporučila adekvátní kroky k zabránění vzniku epidemie ve Středočeském kraji včetně možných postupů podle Pandemického plánu.
Foto: kr-stredocesky.cz
"Pro zajištění dostatečného množství ochranných prostředků pro krajské nemocnice uvolnil kraj ze svého rozpočtu 20 milionů korun. V tuto chvíli jsou naše oblastní nemocnice dostatečně zásobeny nezbytnými ochrannými prostředky, jako jsou roušky, desinfekce a respirátory," informovala po jednání předsedkyně BRK hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová s tím, že Středočeský kraj nastavil opatření k zabránění epidemie nebo nebezpečí jejího vzniku, postupuje v souladu s opatřeními, která doporučují a nařizují orgány ochrany veřejného zdraví.

Zdůraznila také, že v souvislosti s možným rozšířením koronaviru začal Středočeský kraj již minulý pátek uplatňovat zákaz návštěv z preventivních důvodů ve svých domovech seniorů. "V tuto chvíli je už o tomto doporučení informováno všech 59 sociálních zařízení, a i od vedení těchto domovů seniorů víme, na jak dlouho jim vydrží potřebné ochranné pomůcky," dodala hejtmanka. Leták shrnující základní pravidla prevence ochrany před nebezpečným onemocněním, zpracovaný krajskými hygieniky, byl předán také školám a školským zařízením. Oblastní nemocnice již vyhlásily preventivní zákaz návštěv na interních odděleních, JIP, ARO, následné péče a plicním oddělení. Zákazy budou platit až do doby zlepšení rizika epidemiologické situace natolik, že umožní opětovné povolení návštěv.

Ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D., informovala členy BRK o současných počtech nakažených osob, jichž je celosvětově 89 074 k datu 2. 3. 2020. "V České republice je potvrzeno pět případů nákazy. Celkem bylo testováno v republice 236 osob, z toho 231 bylo negativních. Ve Středočeském kraji bylo testováno 10 osob s negativním výsledkem a v domácí karanténě jich je k dnešnímu datu 70. Všechny nákazy jsou importovány z Itálie a zatím nebyl prokázán přenos nákazy v naší české populaci. Nakažení jsou izolováni na infekčních klinikách, hygienici nyní provádí potřebná epidemiologická šetření včetně dohledávání všech osob, se kterými přišli nakažení do blízkého kontaktu. Přes potvrzení prvních případů nákazy, není důvod k panice," uvedla MUDr. Jarmila Rážová.

"K zajištění připravenosti zdravotnického systému na případné zvýšení požadavků na objem poskytovaných zdravotních služeb a zdravotní péče, tedy pro případ rozšíření nákazy COVID-19, doporučila Bezpečnostní rada vyhodnotit potřeby k vyčlenění lůžek ve zdravotnických zařízeních, analyzovat potřebu finančních a lidských zdrojů, plánování nákupu a distribuce osobních ochranných prostředků a pomůcek pro ochranu zdravotnických pracovníků, a to dle Pandemického plánu kraje," zdůraznila důležitý bod usnesení dnešního jednání hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Uvedla také, že přestože kraj nedisponuje infekčními lůžky, je připraven 100 takových vytvořit. Vyzdvihla také, že BRK požádala Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje v součinnosti s Krajskou hygienickou stanicí, aby byl urychleně rozpracován typový plán ?Epidemie - hromadné nákazy osob pro celé území kraje".

Bezpečnostní rada se obrátila i na složky IZS Středočeského kraje a žádá zejména dobrovolné hasiče, aby se zaměřili na preventivně výchovnou činnost mezi dětmi a obyvatelstvem a na předáván informací, jak předcházet možné infekci koronavirem a účinně reagovat na vzniklou situaci.

Bezpečnostní rada kraje také ve svém usnesení doporučuje občanům:
nejezdit do regionů Emilia-Romagna, Lombardie, Piemont, Benátsko. Cestovatelům, kteří pobývali v období od února 2020 v Číně, Hong Kongu, Iránu, Japonsku, Singapuru, Jižní Koreji a v Itálii (regiony Emilia-Romagna, Lombardie, Piemont, Benátsko), tedy v oblastech s vysokým počtem onemocnění vyvolaných novým koronavirem, aby v následujících 14 dnech po návratu z těchto oblastí telefonicky kontaktovali územní pracoviště Krajské hygienické stanice Středočeského kraje dle místa svého bydliště (www.khsstc.cz), zůstali doma a sledovali svůj zdravotní stav se zaměřením na příznaky počínajícího respiračního onemocnění (především horečka nad 38o C, dýchací obtíže). V případě výskytu výše uvedených příznaků omezili kontakt s ostatními osobami, kontaktovali telefonicky svého praktického lékaře.

Dále doporučuje dodržovat základní hygienické návyky a osobní hygienu (respirační hygiena, časté mytí rukou mýdlem a teplou vodou) a používání dezinfekčních prostředků s plně virucidním účinkem jako nástroje ochrany proti šíření infekce ve společnosti. Rodičům žáků, kteří se vrací z dovolené v rizikových oblastech, z lyžařských výcviků i jiných cest pak doporučuje, aby informovali o této skutečnosti vedení školy a při změně zdravotního stavu zůstali preventivně doma.

"Nejaktuálnější a nejpřesnější rady, informace a doporučení, jak předcházet možné infekci koronavirem, najdou občané Středočeského kraje na stránkách Krajské hygienické stanice Středočeského kraje," doporučuje radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví JUDr. Robert Bezděk (ANO 2011). Na odkazu www.khsstc.cz/obsah/novy-koronavirus jsou na jednom místě shromážděna nejnovější doporučení jak pro občany, tak pro zdravotnická zařízení, které vydaly Ministerstvo zdravotnictví ČR, Státní zdravotní ústav nebo další relevantní instituce.

Ve Středočeském kraji můžete v akutních případech kontaktovat také pracovnice protiepidemických oddělení jednotlivých územních pracovišť (v pracovní době).

K dispozici pro dotazy je e-mailová adresa vnn@khsstc.cz a poradenská infolinka na telefonním čísle 771 137 070, která je v provozu od 9:00 - 19:00. Další telefonní linka 736 521 357 funguje od 7:00 - 9:00 a od 19:00 do 22 hodin.

Poradenská infolinka Státního zdravotního ústavu pro kohokoliv, kdo se potřebuje poradit v souvislosti s infekcí COVID-19, je k dispozici denně od 9 do 21 hodin na čísle: 724 810 106.
Autor: Středočeský kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde si kartu mohou vyřídit či zakoupit dlouhodobé kupóny, a nemusí tak cestovat do hlavního ...

Podzemí vydá poklady na Velký pátek. 14 jeskyní začne sezónu s předstihem

Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské ...

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se ...

Dnes se na Městské hoře otevírá občerstvení u medvědária. Těšit se můžete na teplé a studené nápoje i oblíbené palačinky

Dobrá zpráva pro všechny návštěvníky lesoparku Městská hora. Nový provozovatel občerstvení u medvědária, kterým je Berounská sportovní, otevírá stánek ...

Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

Velikonoční dílny pro rodiny s dětmi, výstavy kraslic nebo také otevření muzejních štol na Velký pátek nabídnou návštěvníkům Středočeské Velikonoce v ...





Čtvrtek 28.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes