BerounDnes.cz
BerounDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

ČD Nostalgie startuje další sezónu, na koleje vyráží parní lokomotivy i táborská Bobinka

11.06.2020
O tomto víkendu odstartuje naplno letošní sezónu ČD Nostalgie. Během turistické sezóny se uskuteční řada jízd s historickými parními, motorovými i elektrickými lokomotivami a starými vagóny. U těch nejstarších se svezete jako vaše babičky a dědečkové na dřevěných lavicích. O tomto víkendu vyrazí nostalgické vlaky hned na třech tratích.
Ilustrační snímek | Foto: ČD
Železniční muzeum v Lužné u Rakovníka vypraví nostalgický vlak v sobotu 13. června z Lužné u Rakovníka přes Rakovník a Křivoklát do Berouna a zpět pod mottem "Parním vlakem z muzea k Berounce". Vlak vyjede z Lužné v 11:50 a z Rakovníka ve 12:25. Na trase zastaví ve většině stanic a do Berouna přijede ve 13:42. Zpáteční odjezd z Berouna je naplánovaný na 15:29, do Rakovníka vlak dorazí v 17:00 a v Lužné ukončí svou jízdu v 17:12.

V čele nostalgického vlaku se objeví lokomotiva 534.0323 přezdívaná pro své velké topeniště jako "Kremák". Velké topeniště a kotel byl její výhodou při dopravě nákladních vlaků, pro které byl tento typ lokomotivy v roce 1923 zkonstruován. Naše lokomotiva však pochází až z poválečné výroby v letech 1945 až 1947, kdy lokomotivky Škoda a ČKD vyráběly vylepšený typ označovaný jako 534.03. Lokomotiva dosahuje maximální rychlost 60 km/h a její výkon je skoro 1 800 koňských sil. Souprava bude sestavena z historických osobních vagónů z 50. let minulého století.

Na neděli 14. června jsou pak připraveny vyhlídkové jízdy z muzea v Lužné u Rakovníka do Krupé.

Návrat Bobinky na Bechyňku
V Jihočeském kraji startuje nostalgická sezóna v sobotu 13. června a v neděli 14. června nasazením historické elektrické lokomotivy E 422.003 přezdívané "Bobinka" na vybrané pravidelné osobní vlaky na první elektrifikované trati ve střední Evropě z Tábora do Bechyně, kterou vybudoval významný český elektrotechnik František Křižík. V době od 10:00 do 14:30 bude navíc v Bechyni remíza s modelovým kolejištěm.

"Bobinka" byla vyrobena v polovině 50. let minulého století v lokomotivce Škoda, která tehdy nesla název Závody V. I. Lenina. Je určena pro u nás neobvyklou trakční soustavu 1 500 V, její rychlost je 50 km/h a výkon je necelých 500 koňských sil. Na Bechyňce jezdí se soupravou historických předválečných vozů německého původu.

Jízdy "Bobinky" na pravidelných vlacích se budou opakovat o sobotách a nedělích po celou turistickou sezónu. Ve vlacích platí běžný tarif Českých drah.

Hrbatou a Semmeringem
Do Prahy se vrací její slavná parní lokomotiva 434.2186 "Čtyřkolák", která si zahrála také v mnoha českých a zahraničních filmech. K železnici v Praze patří stejně jako Karlův most k Praze. Po tříleté opravě se lokomotiva znovu vrací do provozu. O nadcházejícím víkendu v sobotu a v neděli poveze historický vlak po tratích, kterým se přezdívá "Pražský Semmering" a "Hrbatá". Jedná se o okruh z pražského Smíchova Prokopským údolím do Rudné u Prahy, Hostivice a zpět na Smíchov. Vlak pojmenovaný "Párou Prahou" pojede dvakrát denně.

Lokomotiva 434.2186 patří k našim nejstarším provozním strojům. Byla vyrobena v roce 1917 a vlaky tak tahá už více než 100 let. Její maximální rychlost je 60 km/h a výkon je přibližně 1 400 koňských sil. Souprava bude sestavena z historických dřevěných vagónů, kde se sedí na obyčejných dřevěných lavicích.

Další akce v rámci ČD nostalgie
Od července vyjedou na svou tradiční trať z Břeclavi do Lednice také motorové vozy M 131.1 přezdívané "Hurvínek". Připraveny jsou i další jízdy historických vozidel v různých místech České republiky a po celou sezónu lze denně navštívit muzeum v Lužné u Rakovníka, kde se nachází řada zajímavých lokomotiv a vozů, od parních přes motorové až po elektrické.

Zdroj: ČD
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyně u Berouna cyklus pravidelných netradičních kulturních akcí nazvaný V JESKYNI. Jsou dramaturgicky založené na úzkém myšlenkovém i věcném propojení ...

Hračka Jeepu na baterie představuje vážné riziko, zjistila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko pro životní prostředí. Jde o výrobek Hračka ...

Děti potřebují více pohybu, Česká unie sportu nabízí Ministerstvu školství partnerství

Ministerstvo školství plánuje zvýšit tělesnou aktivitu dětí a mládeže ve školách. Cílem je zlepšit kvalitu hodin tělesné výchovy, podpořit pohyb dětí ...

Nad zemí i pod zemí. U Koněpruských jeskyní se otevřel nový Dům přírody Českého krasu

Získat povědomí o přírodě a ochraně Českého krasu a propojit je se zážitky z prohlídky Koněpruských jeskyní. To si klade za cíl Dům přírody Českého kr ...

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde ...





Sobota 20.4.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes