BerounDnes.cz
BerounDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Středočeští energetici se připravují na náročné zimní období

06.11.2020
Poruchové čety společnosti ČEZ Distribuce čekají v následujících dnech a měsících nástrahy zimního období, které sebou mnohdy nesou zvýšený počet poruch a následných výjezdů a nic na tom nemění ani pandemie koronaviru. Letos již jednotlivé čety ve středních Čechách vyjížděly k více jak jedenácti tisícům poruchových událostí na distribučním zařízení. Na prověrku v podobě námrazové či sněhové kalamity se všichni pracovníci poruchové služby pečlivě připravují a dokončují preventivní údržbu zařízení.
Foto: čez.cz
Současné koronavirové situaci se museli přizpůsobit i energetici pracující v terénu. Jelikož jsou součástí kritické infrastruktury, museli přijmout opatření k ochraně své i zákazníků - vytvoření fixních osádek, starty z domova a eliminace shromažďování na zázemích, důsledné dodržování hygienických a bezpečnostních opatření. Přes všechna tato opatření jsou poruchové čety připraveny v případě poruch okamžitě vyjet do terénu a řešit následky větrných i sněhových kalamit.

Za deset měsíců 11 tisíc výjezdů
V letošním roce ve středočeském regionu došlo i přes časté nepříznivé klimatické jevy, zejména silný nárazový vítr a vichřice ke snížení poruchových událostí oproti roku 2019 a to na přibližně 11 000 událostí. Z toho na hladině velmi vysokého napětí 110 kV řešily poruchové čety 57 událostí. Typicky se jedná o prasklé izolátory, ale i složitější případy, kdy technici řešili havárie stožárů s potřebou výstavby náhradní přenosové trasy.

V terénu se energetici neobejdou bez techniky, jako jsou terénní vozidla a montážní plošiny. K dobře a rychleji odvedené práci by měly přispět investice do modernizace vybavení montérů i samotné techniky. V průběhu roku dochází k plánovaným obměnám vozového parku.

"Provozní elektromontéry jsme v letošním roce vybavili novými měřícími přístroji v rámci obměny, přístroji pro identifikaci kabelů ve svazku a provedli jsme obměnu motorového nebo aku nářadí pro údržbu a opravy zařízení distribuční soustavy nejen v rámci poruch. Nemalé finanční prostředky se vynaložily i do obnovy zařízení pro diagnostiku, zejména nové kabelové vozy a termokamera. Obměna osobních ochranných prostředků probíhá dle potřeby v průběhu celého roku," vysvětluje Vladimír Űbermajer, vedoucí odboru Sítě Střed z ČEZ Distribuce. "Stále ve větší míře používáme metodu práce pod napětím, jak na hladině nízkého napětí, tak i hladině vysokého napětí, čímž se snižují časy nutné pro odstávky zařízení a zvyšuje se komfort našich klientů. Aktuálně máme vyškolené 3 čety pro práce pod napětím na hladině vysokého napětí a v horizontu několika let plánujeme doškolení dalších 2 čet," doplňuje Vladimír Űbermajer.

V práci pomáhají motorové pily, elektrocentrály, ale i termokamery
Pracovníci poruchových čet ke své práci používají standardní vybavení, ale i moderní vybavení, jako jsou třeba zkratovací soupravy FAMECA určené pro zajištění pracoviště na vedení vysokého napětí bez použití montážní plošiny, trasovací soupravy, které pomáhají přesněji zaměřit kabely, měřicí přístroje zemních a izolačních odporů, ale také motorové pily a sestavy manipulačních tyčí, které se používají k ořezům stromoví ze země a oklepávání námrazy. V každém provozním vozidle jsou dielektrické rukavice a další vybavení, které zvyšuje bezpečnost a ochranu zdraví při pracích pod napětím, montéři dále používají pracovní oděvy se sníženou hořlavostí a pracovní obuv s membránou Gore-tex.

218 pracovníků denně v terénu. Hledá se i nová mladá krev
Denně je v regionu středních Čech v terénu na 218 výkonných pracovníků ČEZ Distribuce a v mimopracovní době drží pohotovost 42 elektromontérů, 5 techniků a 1 technik diagnostiky na určených oblastech. V případě kalamitního stavu způsobeného nepřízní počasí dochází až ke zdvojnásobení počtu pracovníků v pohotovosti včetně využití pracovníků z útvaru Elektrické stanice případně Měření a povolání smluvních partnerů a externích firem.

V personální oblasti pak energetici dlouhodobě a systematicky vyhledávají a odborně připravují nové absolventy odborných učilišť i středních odborných škol pro veškeré činnosti, které souvisejí s provozem a údržbou zařízení distribuční soustavy. Touto cestou dochází k postupné generační obměně starších kolegů za mladé a perspektivní pracovníky.

Námrazu energetici sklepávají tyčemi
V zimním období často dochází k teplotním výkyvům. Zpravidla s oteplením po třeskutých mrazech se energetici vydávají na mimořádné preventivní pochůzkové kontroly v námrazových oblastech. Jejich cílem je kontrola venkovního vedení a případné "oklepání" námrazy, která by mohla způsobit problémy s dodávkou elektřiny. Vysoké mrazy a s tím související nízké teploty problémy nezpůsobí, námraza na vedeních se tvoří zpravidla okolo nuly, kdy je vysoká koncentrace vlhkosti. Svojí vahou pak může prověsit vedení či dokonce přetrhnout vodiče. Energetici námrazu sklepávají speciálními tyčemi, popřípadě dispečink "pustí" více elektřiny přes vedení, kde se námraza tvoří. Dojde pak k přirozenému odtávání.

Do terénu s těžkou technikou, ale i na čtyřkolkách či na sněžnicích
V případě kalamitní situace mají poruchové čety ČEZ Distribuce připravenu k okamžitému nasazení veškerou techniku a mechanizaci včetně osobních terénních vozidel, montážních plošin na podvozcích lehkých, těžkých i terénních nákladních vozidel.

V nepřetržitém spojení s techniky jednotlivých pohotovostních míst poruchové služby je dispečink ČEZ Distribuce. Systém GPS, kterými jsou vybavena všechna vozidla posádek, a elektronický systém řízení osádek, do kterého jsou začleněni všichni elektromontéři, umožňuje ihned lokalizovat místa jejich výskytu a k odstranění vzniklé poruchy vyslat nejbližší z nich.

Když padá strom do vedení
V zimních měsících dochází ke zvýšení počtu poruch především v důsledku přívalů sněhu, námrazy, či vichřice, kdy k přerušení dodávky elektrické energie dochází nejčastěji vlivem pádu stromů nebo větví do vedení. ČEZ Distribuce každoročně provádí v ochranném pásmu vedení ořezy stromoví v řádech 400 milionů korun. Mnohdy však dochází k pádům i vyšších stromů, které stojí mimo ochranné pásmo.


Zdroj: ČEZ
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde si kartu mohou vyřídit či zakoupit dlouhodobé kupóny, a nemusí tak cestovat do hlavního ...

Podzemí vydá poklady na Velký pátek. 14 jeskyní začne sezónu s předstihem

Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské ...

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se ...

Dnes se na Městské hoře otevírá občerstvení u medvědária. Těšit se můžete na teplé a studené nápoje i oblíbené palačinky

Dobrá zpráva pro všechny návštěvníky lesoparku Městská hora. Nový provozovatel občerstvení u medvědária, kterým je Berounská sportovní, otevírá stánek ...

Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

Velikonoční dílny pro rodiny s dětmi, výstavy kraslic nebo také otevření muzejních štol na Velký pátek nabídnou návštěvníkům Středočeské Velikonoce v ...





Čtvrtek 28.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes