BerounDnes.cz
BerounDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Podzimní DEN ARCHITEKTURY zavede návštěvníky do netradičních míst

20.06.2017
Oživování prostoru podél břehů českých řek, význam vody jako nenahraditelného zdroje i nebezpečného živlu ve městech, prolínání kulturní a přírodní krajiny i možnost dostat se do jindy nepřístupných tajuplných staveb nabídne první říjnový víkend festival DEN ARCHITEKTURY. Pořádající spolek KRUH kladoucí důraz na kvalitní současnou architekturu si jako inspiraci pro letošní sedmý ročník, který proběhne ve dnech 30. 9. - 1. 10., zvolil právě téma vody a města.
Ilustrační snímek | Foto: Jitka Volková a Lucie Čunderliková
Jak se lépe a jinak dívat kolem sebe naučí návštěvníky ve více než šedesáti městech samotní architekti, urbanisté, historici i další odborníci, kteří pro širokou veřejnost připravili lákavý program plný plaveb, procházek, cyklojízd, koupacích happeningů, besed a rodinných workshopů povětšinou zdarma. Festival představí nejen stavby přímo spojené s vodou, ale i současnou architekturu, industriální stavby a historicky cenné objekty. Součástí je také mezinárodní filmový festival FILM A ARCHITEKTURA ve dnech 30. 9. - 5. 10. s dramaturgickým dohledem Adama Gebriana, který se letos poprvé rozšiřuje mimo Prahu i do Brna a dalších měst.

Den architektury v Praze zahájí tematická diskuze za účasti odborníků na téma 15 let po povodních v karlínském studiu Českého rozhlasu. Závěr festivalu v Praze bude 6. října patřit přednášce za účasti berlínského architekta Thomase Burlona a portugalského architektonického studia Spaceworkers.

"Den architektury byl inspirací vzniku mnohých spolků a iniciativ, které festival tvoří a dávají významu spolutvorby veřejného prostoru reálný smysl," říká k festivalu jeho zakladatelka a držitelka titulu Architektka roku 2016 Marcela Steinbachová a dodává: "V současnosti probíhá diskuse o využívání břehů řek a vodních ploch jako veřejného prostoru ve městě a právě téma vody, jak s pohledu tvorby měst, tak z pohledu aktuálních problémů se zdroji, je velice aktuální."

Podrobný program celostátního festivalu Den architektury 2017 v jednotlivých městech v ČR i na Slovensku bude včetně otevřených budov v rámci Hurá dovnitř! k dispozici v průběhu července na www.denarchitektury.cz.

Voda jako nedílná součást vzniku měst i staveb
Vltavské nábřeží v Praze budou návštěvníci letošního ročníku Dne architektury moci obdivovat z parníku, pěšky i na kole. Přednášky a další akce se uskuteční na mnoha místech obou břehů, povedou od Libně, Karlínem, historickým centrem přes Smíchov k Braníku, stranou nezůstanou ani stavby podél přítoků jako je například Botič. Na zapomenuté lázeňské stavby v metropoli poukáže architekt Martin Rusina, zda bude veřejnosti umožněn přístup ke slepému rameni Vltavy nedaleko Palmovky u vznikajícího komplexu kancelářských budov DOCKs i prohlídku pivovarů a smutné trosky branických ledáren přiblíží jedno z mnoha setkání. Komentované dění na pražských březích a náplavkách přímo z parníku budou moci lidé zažít v rámci dvou speciálních plaveb za architekturou, na které bude nutná rezervace, a budou symbolicky zpoplatněny.

Vodama industriálníma Brnama je titul programu po industriální stopě Brna, kde bude mimo jiné představen i obnovený lesopark v brněnském Novém Lískovci s architektkou Vandou Štěpánovou. Netradiční cesty vody z nádrže Jordán do města včetně exkurze k její spodní výpusti i atraktivní přívozy a průchod potrubím nabídnou organizátoři v Táboře. Návštěvu historických budov vinných sklepů připravili v Čejkovicích, moderní veřejné stavby na Orlickém nábřeží v Hradci Králové s historikem architektury Ladislavem Zikmundem-Lenderem, protipovodňová opatření v Olomouci, pro festival speciálně vytvořená "mapa vody" v Pardubicích, čistírna odpadních vod v Písku, plavecký bazén v Prachaticích, fenomén Jizery pro město Turnov, nenaplněný potenciál řeky Volyňky i zámecké vodovody a kanalizace ve Vimperku jsou jen malým výčtem bohatého letošního programu festivalu.

Hurá dovnitř! - prohlídky jindy nepřístupných staveb po celé ČR
Se Dnem architektury se lidé opět podívají do míst, která zůstávají v průběhu let lidem spíše nepřístupná. Oblíbený program Hurá dovnitř! otevře dveře kubistických vil na Rašínově nábřeží v Praze, budovu ústředí banky ČSOB od významného architekta Josefa Pleskota, hasičskou centrálu i prostory Divadla Archa, které bylo v roce 2002 během povodí zcela zničeno. Mezi další lákadla budou jistě patřit administrativní paláce Nového Města pražského s architektem Davidem Mateáskem či bývalá čokoládovna ve Vršovicích.

Nejen v hlavním městě se lidé budou procházet jindy zavřenými budovami. První společné dílo manželů Machoninových DKO v Jihlavě představí přímo osobně rodina těchto slavných architektů. Slavonice nabídnou prohlídku části jinak nepřístupného slavonického podzemí. Možnost ztišení se nabídne prostor nejnovějšího kostelu v Sazovicích s architektem Markem Janem Štěpánem. Lidé si budou moci prohlédnout mimořádné interiéry vil v Brně i v Liberci, historické stavby včetně dřevěné zvonice na hřbitově v Lomnici nad Popelkou, vlakové nádraží a jeho osud v Bystřici nad Hostýnem  a mnohé další stavby.

Moderní architektura 20. let minulého století i industriál
Ve výčtu míst a zastavení pochopitelně organizátoři nezapomínají na současné stavby i odkazy industriální architektury. Historik architektury Lukáš Beran v letošním roce povede procházky v bývalé továrně ve Smržovce a v Jihlavě, kde budou mít lidé příležitost mimořádně navštívit významnou industriální stavbu - bývalé obilní skladiště z 20. let 20. století s unikátním lamelovým krovem. V Brně se lidé budou moci podívat do výškové a kancelářské budovy Dorn i prostor Gallery of Furniture. Zájemcům se například zpřístupní před dvěma lety revitalizovaný pivovar ve Cvikově či návštěvnické středisko Vodní dům v Hulici na Benešovsku.

Mezinárodní festival FILM A ARCHITEKTURA
Již tradiční součástí je mezinárodní festival filmů o architektuře a urbanismu FILMA A ARCHITEKTURA, který letos nabídne filmy o významných architektech i aktuální témata problematiky měst nejen v Praze, ale v Brně a dalších městech. Vybrané snímky osobně uvede neúnavný propagátor architektury Adam Gebrian. V české premiéře bude 20. září uveden na filmovém festivalu v Miláně oceňovaný dokument REM o jednom z nejvýznamnějších architektů současnosti Removi Koolhaasovi, kterého časopis TIME zařadil mezi nejvlivnějších osobností současnosti.

Přehled míst konání: 65 měst v ČR, 2 města na Slovensku
Černošice, Benešov, Bílovec, Bohuslavice u Zlína, Brno, Bystřice pod Hostýnem, Bratislava, Čejkovice, Cvikov, Český Dub, České Budějovice, Český Krumlov, Dub, Hodonín, Holešov, Hulice, Hradec Králové, Jablonec nad Nisou, Jaroměř, Javorník, Jičín, Jihlava, Kamenický Šenov, Kolín, Kutná Hora, Liberec, Lidice, Lomnice nad Popelkou, Lysá nad Labem, Mělník, Mnichovo Hradiště, Most, Náchod, Nová Paka, Nový Jičín, Nymburk, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Piešťany, Písek, Plzeň, Praha, Prachatice, Prostějov, Přerov, Rožnov pod Radhoštěm, Řevnice, Sazovice, Satalice, Slavonice, Smržovka, Šumperk, Tábor, Třebíč, Turnov, Týn nad Vltavou, Valašské Meziříčí, Veselí nad Lužnicí, Vimperk, Volyně, Vrané nad Vltavou, Vratislavice nad Nisou, Vysoké Mýto, Žďár nad Sázavou, Zlín.

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Zprávy

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde si kartu mohou vyřídit či zakoupit dlouhodobé kupóny, a nemusí tak cestovat do hlavního ...

Podzemí vydá poklady na Velký pátek. 14 jeskyní začne sezónu s předstihem

Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské ...

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se ...

Dnes se na Městské hoře otevírá občerstvení u medvědária. Těšit se můžete na teplé a studené nápoje i oblíbené palačinky

Dobrá zpráva pro všechny návštěvníky lesoparku Městská hora. Nový provozovatel občerstvení u medvědária, kterým je Berounská sportovní, otevírá stánek ...

Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

Velikonoční dílny pro rodiny s dětmi, výstavy kraslic nebo také otevření muzejních štol na Velký pátek nabídnou návštěvníkům Středočeské Velikonoce v ...





Čtvrtek 28.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes