BerounDnes.cz
BerounDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

24.06.2019
Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Dehydratace neboli snížené množství vody v organismu, se navenek projevuje suchou pokožkou a lepivým pocitem v ústech.

V těle je jejím projevem hustější krev, která obtížně cirkuluje. Ohrožuje tak i na životě. "Proto je tolik důležité, aby malé děti a zejména pak senioři, kteří necítí pocity žízně, dodržovali správný pitný režim. To je jedna z nejlepších prevencí trombů a následných mrtvic. Může však vést i ke snížení výkonnosti, poruchám soustředění, bolesti hlavy či ospalosti," vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

Dehydratace tak tělu nejenom že neprospívá, ale může být i životu nebezpečná. Proto je potřeba vypít denně minimálně 1,5-2 litry tekutin. "Optimální množství přijatých tekutin je 0,3 litru denně na 10 kilogramů hmotnosti. Pozor však na léto, kdy velké množství tekutin vypotíme, proto můžeme pít i více. Tekutiny je vhodné pít postupně, ne naráz," vysvětluje poradkyně NATURHOUSE.

A jaké jsou tedy nejběžnější příznaky dehydratace?

1. Vysušená pokožka
Vnějším znakem špatného pitného režimu, dehydratace, je například stav vaší pokožky. Pro udržení zdravé a zářivé pokožky je zapotřebí dostatek tekutin. Nejlepší je hydratovat tělo zevnitř. Pokud tedy patříte mezi milovníky kávy, čajů a rádi cvičíte, určitě byste měli vypít vody více. Tak, abyste doplnili ztracené tekutiny zvýšeným pocením či díky močopudné kávě.

2. Nepříjemný zápach
Zanedbávání pitného režimu se může projevit i nepříjemnou věcí, jako je zápach z úst. Nedostatkem tekutin dojde ke snížení slinění v ústech. Jenže sliny mají důležité antibakteriální vlastnosti a při jejich nedostatku se množí bakterie, které způsobují právě onen nepříjemný zápach.

3. Bolest hlavy
Nejčastějším příznakem, se kterým máme zkušenost snad každý, je bolest hlavy. Nedostatek tekutin ovlivňuje hladinu serotoninu v těle a z jeho nedostatku pak vzniká ona bolest. Dalším místem, které reaguje rychle na hladiny hydratace, jsou malé krevní cévy v mozku. Ty se nejvíce ozývají například při kocovině tupou bolestí nebo také při migréně. Nalijte si tak jednu či dvě sklenice čisté vody. Vyloučíte tak právě dehydrataci jako příčinu bolesti hlavy.

4. Špatná nálada
Na podrážděnost a nervozitu může pomoci pouhá sklenice vody. Neurologické účinky dehydratace se mohou projevit právě jako mrzutost a podrážděnost. Souvisí to s bolestí hlavy při nedostatku tekutin, ztrátě soustředěnosti. Dehydratace způsobuje bolest hlavy a únavu, zhoršuje soustředění, vyvolává úzkost a napětí.

5. Ztráta energie
I mírná dehydratace může ohrozit snahu o skvělou postavu v rámci cvičení. Už dvouprocentní dehydratace těla způsobí snížení atletického výkonu o 10 procent. Čím více se tělo vysušuje, tím se i zhoršuje sportovní výkon. O tekutiny přicházíme během cvičení zejména pocením, což vede k výraznému snížení intenzity cvičení, křečím ve svalech a zažívacím potížím. Navíc tělo při cvičení v dehydratovaném stavu využívá glykogen (polysacharid, který funguje jako zásobárna energie) rychlejším tempem a jeho zásoby se tak rychleji snižují. Proto po cvičení budete pravděpodobně toužit po sacharidech, abyste doplnili své hodnoty glykogenu.

Pozor: "Odpolední odliv energie může mít velký vztah s pitným režimem. Při dehydrataci klesá krevní tlak, srdeční tep se zvyšuje, příliv krve do mozku se snižuje, a to vše způsobí zvýšenou únavu," vysvětluje Věra Burešová.

6. Chuti na sladké
Je skutečně těžké odolat čokoládě, zmrzlině, když se snažíte shodit pár kilo. Pokud zanedbáváte pitný režim, šance, že sladkostem neodoláte, se zvyšují. "Dehydratace je snadno zaměnitelná za pocit hladu, který se projeví především chutí po sladkém. Nedostatek vody v těle můžeme vnímat jako pocit ztráty energie a nesoustředěnost," vysvětluje poradkyně NATURHOUSE. Pak saháme po sladkém a zvyšujeme si riziko nadváhy.

Nic se nemá přehánět a pozor si dejte tedy i na opačný stav, kdy se lze vodou přepít. Dojít může k přetížení ledvin, otokům plic, s tím spojené špatné dýchání. Člověku je nevolno a zvrací.

Pitný režim si můžete ozvláštnit nejrůznějšími nápoji. Nemusí to být jen čistá voda. Vynikající jsou osvěžující ovocné nápoje, ledový čaj, zeleninové šťávy nebo ovocné smoothie.





Autor: Renata Faltejsková
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Březnový horoskop: Berani budou plni energie, Střelci zažijí dobrodružství

Březen, měsíc jara a obnovy, nám přináší nové příležitosti a výzvy. Podívejme se, co nám hvězdy předpovídají pro tento ...

Banky v roce 2023 poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun, plně digitální hypotéka je na spadnutí

Banky v roce 2023 přes náročnější tržní podmínky poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun. Z toho klienti skupiny ČSOB uzavřeli hypo ...

Výsledky testu sportovních kočárků: Na bezpečnost není spolehnutí

Kočárek je při péči o malé dítě téměř nepostradatelným pomocníkem. Spotřebitelská organizace dTest proto publikuje testy kočárků pravidelně - v aktuál ...

Toyota odhalila dva typy elektrických přepravníků pro OH v Paříži

Toyota jako celosvětový partner pro mobilitu Mezinárodního olympijského výboru (IOC) a Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) odhalila dva typy př ...

Kvalita spánku úzce souvisí s kvalitou života, tvrdí nová studie

Na rozdíl od délky spánku a "sociálního jetlagu" souvisí kvalita spánku s kvalitou života jednotlivců, tvrdí nová studie sociologů Michaely Kudrnáčové ...





Čtvrtek 28.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes