BerounDnes.cz
BerounDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Město Beroun zavádí automatickou kontrolu parkování pomocí monitorovacího auta

04.03.2024
Od března začnou Berouňáci ve městě potkávat nové monitorovací auto. To bude kontrolovat, jestli mají řidiči zaplacené parkování na placených parkovištích, ale i platnost tzv. parkovacího oprávnění na modrých zónách.
Foto: mesto-beroun.cz
Tato novinka přichází se změnou celého systému kontroly parkování. Monitorovací vůz zefektivní kontrolu parkování, což pomůže městským strážníkům a uvolní jejich kapacitu ve prospěch důležitějších úkolů. Platnost karet z loňského roku byla prodloužena do 15. 2. 2024, z důvodu registrace do nového systému, kdy budou oprávnění vydávána na časový úsek 1 rok, nikoli na kalendářní rok, jako doposud. Novinkou je, že lidé už pro tento rok nedostanou fyzickou parkovací kartu, vše bude vedeno v automatizovaném systému. Ještě v letošního roce je v plánu spustit podání žádosti online.

Platnost karet z roku 2023 byla prodloužena do 15.2 2024. Díky tomu měli Berouňáci dostatek času na podání žádosti o obnovu parkovací oprávnění. Během letošního roku bude spuštěn online systém, lidé tak budou moci požádat o prodloužení parkovacího oprávnění z pohodlí domova. Klíčovým prvkem pro kontrolu parkovacího pořádku je pouze registrační značka vozidla, která bude zanesena přímo v systému. Nebude už tedy nutné vydávat parkovací karty.

"Díky automatizaci se výrazně zvýší efektivita kontrol správného parkování. Monitorovací vůz opakovaně během dne pokryje násobně větší území, než jsme mohli s našimi zdroji doposud zvládnout. Tím se našim strážníkům trochu uvolní ruce a budeme se moct více soustředit na ostatní práci," řekl velitel Městské policie Beroun Alexandr Scherber.

Tento systém funguje ve všech větších městech. Monitorovací vůz bude vybaven kamerovým systémem, který načte registrační značku, ale i celé vozidlo. Zároveň pořídí fotodokumentaci dopravního značení pro zhodnocení, jestli je vůz zaparkován dle předpisů. Policie následně data z monitorovacího systému vyhodnotí, a poté bude vyřízení přestupků řešeno automaticky. Pokuty bude možné platit převodem na účet uvedený v poučení, odpadne tak starost s placením na okénku Městské policie. Kromě kontroly parkování v modrých zónách a na parkovištích, bude systém schopný odhalit i drobné přestupky, jako třeba parkování na zákazu stání.

"V březnu bude spuštěn měsíční testovací provoz monitorovacího auta, kdy bude probíhat kontrola funkčnosti systému a například se doladí i jeho trasa. Jedná se o prověřený systém, který funguje několik let ve velkých městech. Proto předpokládáme bezproblémové zprovoznění. Jsme ale připraveni řešit jakýkoliv zádrhel," dodal místostarosta Michal Mišina.

Monitorovací vůz bude kontrolovat zaparkovaná vozidla i několikrát denně. Významně se tak rozšíří rozsah kontroly parkování ve městě. Systém zároveň zpracuje větší množství dat a zvýší celkovou efektivitu kontroly. Při každém průjezdu zkontroluje auto úsek dvakrát za sebou, ve zhruba pěti až deseti minutových intervalech.

"Stále více Berouňáků nás navíc oslovuje s rozšířením modrých zón. Díky modernímu monitorovacímu systému, tak budeme moc rozšířit zóny do míst, kde je Berouňáci potřebují nejvíce," doplnil Mišina.

Cílem je omezit parkování příměstských aut ve městě a motivovat řidiče k využití záchytných parkovišť. Příměstští si mohou vybrat z několika parkovišť, například P+R pod dálničním mostem nebo Na Podole, parkovací dům U Černého koně, případně některé z dalších parkovišť ve městě. V souvislosti s rozvojem parkovacích míst a rozšiřováním modrých zón, město také usiluje o lepší dopravní obslužnost MHD a hromadné dopravy z okolních obcí, včetně zapojení například sdílených kol.

Budoucí rozšíření modrých zón nepočítá se zdražením cen parkovacího oprávnění pro rezidenty za první vozidlo. Cena nadále zůstává na 360Kč za celý rok, což představuje ani ne korunu za den. "Tuto položku nejde chápat jako poplatek za parkování, ale za výsadu, že v dané zóně nebude parkovat nikdo, kdo nemá oprávnění," uzavřel Mišina.

Zdroj: Město Beroun
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Čtenáři Středočeského kraje vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazvané Odlož mobil v knihovně, kterou společně organizoval Středočeský kraj a kolektivní systém ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Praha ve spolupráci se Středočeským krajem spouští hru pro návštěvníky středisek ekologické výchovy

Široká veřejnost má nově příležitost zapojit se do Návštěvnické hry a putovat po vybraných ekocentrech v Praze a Středočeském kraji, kde je možné získ ...

Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyně u Berouna cyklus pravidelných netradičních kultu ...

Hračka Jeepu na baterie představuje vážné riziko, zjistila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko pro životní prostředí. Jde o výrobek Hračka ...





Neděle 28.4.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes