BerounDnes.cz
BerounDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Tuzemské restaurace svírá nejistota. Prazdroj proto spustil unikátní poradensko-vzdělávací portál pro tisíce hospod

10.10.2022
Třetina restaurací a hospod si není jistá svou budoucností. Skončit je rozhodnuto jedno procento podniků. Vyplývá to z čerstvého průzkumu Plzeňského Prazdroje. Aby hospodám v těžkých časech pomohl, přichází největší tuzemský pivovar s dosud nejširším poradensko-vzdělávacím programem s názvem První u zdroje, který svým rozsahem nemá v tuzemsku obdoby. Využít jej mohou okamžitě všichni jeho přímí odběratelé, kterých je v Česku téměř jedenáct tisíc.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Program První u zdroje nabízí hospodám a restauracím pomoc ve všech jejich aktivitách. "Je to nově vytvořená digitální platforma, kde hospodští a další profesionálové z oboru bezplatně najdou jednoduché tipy, rady a školení, jak svůj byznys posunout, nalákat nové hosty a uspět v této nelehké době. Určena není jen majitelům hospod, oslovujeme prakticky veškerý personál od kuchařů přes výčepní a servírky až po ty, kteří se starají o ekonomiku provozu. Hospodám a restauracím tak dáváme k dispozici opravdu komplexní nástroj pro růst jejich byznysu," říká obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.

Program vznikl v době, kdy hospody čelí mnoha nepříznivým okolnostem najednou - stále ještě řeší dopady koronavirové krize a už musí hledat cesty, jak se vyrovnat s enormním růstem nákladů i omezováním výdajů ze strany zákazníků. "Není to pro ně jednoduché, musí se rychle zorientovat a hledat řešení, aby mohly úspěšně pokračovat. A my jim v tom s naším online programem podáváme pomocnou ruku - najdou zde rady a doporučení jak vylepšit podnikání a provoz hospody ve všech oblastech," doplňuje Tomáš Mráz.

Majitelům hospod i jejich personálu Prazdroj nabízí široký obsah vzdělávacích videokurzů, které jsou rozděleny do oblastí podle jednotlivých činností a aktivit v rámci podniku. Věnují se péči o pivo, obsluze hostů, strategii řízení firmy i ekonomice provozu, marketingu i tomu, jak by hospoda měla vypadat. Každá část obsahuje šest až jedenáct bloků od obecných informací až po konkrétní rady a tipy. Jednotlivými kurzy provází osobnosti daného oboru. Ambasadorem celého programu je šéfkuchař a podnikatel v gastronomii Zdeněk Pohlreich: "Za posledních patnáct let udělala česká gastronomie velký posun k lepšímu. Bohužel v posledních dvou letech čelíme obrovským těžkostem, nejdřív covid, teď skokový nárůst energií a dalších vstupů. Jenom ten hospodský, který na sobě tvrdě pracuje, vylepšuje svůj podnik a maximálně pečuje o hosty, má dnes šanci uspět. Ale je jasné, že ne každý ví, jak na to. Proto je skvělé, že největší český pivovar přišel s programem, který vlastně zdarma radí, jak restaurační byznys nakopnout a rozjet."

Celková komerční cena za absolvování všech kurzů jedním uživatelem se podle odhadu pivovaru pohybuje okolo 30 tisíc korun, Prazdroj je ale svým přímým odběratelům nabízí bezplatně.

Hostinští a podnikatelé v gastronomii, kteří již program využívají, si pochvalují jeho přínos pro celý personál. "Pro obsluhu je nejdůležitější kurz o kvalitě piva, jak obsluhovat profesionálně, a kdo je můj zákazník. Pro mě zase všechny kurzy v oblasti ekonomiky gastro provozu a vedení lidí," říká Ivona Schulzová, majitelka Radegastovny Aura v Ostravě-Porubě.

Radomír Kott, majitel Plzííínky v Kladně, využívá operativně jednotlivé díly dle aktuální potřeby: "Vyhovuje mi on-line prostředí, protože si můžeme kdykoliv pustit nějaké téma, které nás trápí, při našich pravidelných ranních poradách, nebo když nastoupí nový zaměstnanec."

Nový program První u zdroje tak v digitálním prostředí doplňuje to, na čem Prazdroj dlouhodobě spolupracuje přímo s hospodskými v reálu. Jde o partnerskou spolupráci na mnoha úrovních podle toho, co zrovna hospoda potřebuje vylepšit - ekonomiku provozu, skladbu menu, servis na place, péči o pivo nebo propagaci. Pomáhá jim jak finančně a materiálně s vybavením (výčepy, tanky, předzahrádky, sklenice ad.), tak i se vzhledem (nové fasády, vylepšení interiérů).

"Nejsme sice vlastníky hospod a restaurací, ale jako jejich největší tuzemský dodavatel piva vnímáme odpovědnost za zachování jedinečné české pivní kultury. Celkově nabízíme nejrozsáhlejší systém podpory a rozvoje gastronomických podniků v Česku. Troufám si tvrdit, že tady nikdo v takovém měřítku obdobný servis nenabízí. Naše aktivity různou formou pomáhají téměř každému z 20 tisíc podniků, kterým dodáváme pivo. Jen letos do podpory a rozvoje hospod investujeme přes 450 milionů korun a na příští rok máme připravený podobný objem prostředků. Potřeby hospodských neustále mapujeme a jsme s nimi v pravidelném kontaktu," dodává Tomáš Mráz.

Podniky, které některým z programů Prazdroje prošly, hlásí větší zájem hostů, vyšší tržby a mají tak větší šanci čelit současné krizi.

Zdroj: Plzeňský Prazdroj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Zprávy

Nový jízdní řád 2024 v Praze a ve Středočeském kraji

V neděli 10. prosince 2023 začne na železnici platit nový jízdní řád. Rozsah objednávky regionální dopravy v hlavním městě a Středočeském kraji bude zhruba stejný jako ve stávajícím jízdním řádu. Z důvodu stavební činnosti, výluk a dalších omezení ...

VZP: Pacientů s HIV přibylo, Česko je nadále zemí s nízkým počtem pacientů

Vloni přibylo 676 nových případů infekce HIV u pojištěnců VZP. Za léčbu 2800 pacientů pojišťovna vloni zaplatila více než 500 milionů korun, nejvíce z ...

Středočeši významnou většinou zvolili Jana Skopečka předsedou středočeské ODS i lídrem pro krajské volby 2024

Středočeští občanští demokraté na svém sněmu v sobotu 25. listopadu opětovně potvrdili významnou většinou (103 delegátů z přítomných 115) Jana Skopečk ...

Základní a mateřské školy v Berouně se připojí ke školské stávce

Berounské školy se připojí ke stávce 27.11.2023 a spolu s polovinou všech škol v republice budou tento den zavřené. Svoji účast oznámili vedení města ...

Mezi Karlštejnem a Berounem začala modernizace trati

Správa železnic pokračuje v modernizaci koridoru podél řeky Berounky. Po úseku z pražského Smíchova do Radotína nyní přichází na řadu stavba, jejíž sl ...





Pondělí 11.12.2023
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2023 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes