BerounDnes.cz
BerounDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Nad zemí i pod zemí. U Koněpruských jeskyní se otevřel nový Dům přírody Českého krasu

02.04.2024
Získat povědomí o přírodě a ochraně Českého krasu a propojit je se zážitky z prohlídky Koněpruských jeskyní. To si klade za cíl Dům přírody Českého krasu, návštěvnické středisko chráněné krajinné oblasti Český kras na Zlatém koni u Koněprus na Berounsku, který v neděli slavnostně otevřeli ministr životního prostředí Petr Hladík, ředitel Správy jeskyní České republiky (SJ ČR) Lubomír Přibyl a ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc. Jeho provozovatelem bude Správa jeskyní ČR.
Foto: konepruske.caves.cz
"Dům přírody Českého krasu vyrostl v místě šedesát let staré původní provozní budovy jeskyní. Ta již nedostačovala a také byla energeticky velmi nehospodárná. Při plánu na její obnovu jsme se rozhodli spojit nadzemí s podzemím a proto jsme se zapojili do programu Dům přírody. Návštěvníci se tak nyní seznámí nejen s krásou Koněpruských jeskyní, ale i přírodou celého Českého krasu," vysvětluje ředitel SJ ČR Lubomír Přibyl.

"Český kras je výjimečné území. Nejen svou přírodní rozmanitostí a historií, ale i tím, že leží blízko k hlavnímu městu a je častým cílem výletů. Dům přírody návštěvníkům přiblíží jeho krásy a bude sloužit ke vzdělávání dětí, studentů i dospělých - prostřednictvím expozice i unikátním spojením s Koněpruskými jeskyněmi. Zároveň je takovým opožděným dárkem k nedávným padesátým narozeninám zdejší chráněné krajinné oblasti. Je to místo, které pomůže pěstovat vztah k přírodě a radost z péče o ni. Proto mě těší, že jsme toto moderní návštěvnické centrum, které ukáže i tajemství zdejšího podzemí, mohli jako Ministerstvo životního prostředí podpořit dotací více než 90 milionů korun," konstatuje ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Na vytvoření expozice o geologické, biologické i historické rozmanitosti Českého krasu se společně podíleli odborníci Správy jeskyní České republiky, České geologické služby a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Mimo jiné je představena lebka nalezená v Koněpruských jeskyních, jejíž genom před časem datoval mezinárodní vědecký tým na základě přítomnosti neandertálských genů do období před více než 45 tisíci roky. Mezinárodní tým antropologů vytvořil i rekonstrukci pravděpodobné podoby její tváře. Víceúčelový sál poslouží k promítání tematických filmů - například byl zcela nově natočen film o přírodě CHKO Český kras, přednáškám a výstavám. První je o historii zpřístupňování Koněpruských jeskyní.

"Na expozici navazuje prohlídková trasa Koněpruskými jeskyněmi a naučné stezky po povrchu Zlatého koně a jeho opuštěných lomech, významných geologických a paleontologických nalezištích, či krasové květeně," popisuje spoluautor expozice Jaroslav Hromas ze SJ ČR. Výukové programy pro školy se zaměří například na netopýry, trilobity, přírodu a příběhy Zlatého koně či minulosti krajiny Českého krasu. Při přípravě Domu přírody Českého krasu se vycházelo z podobných již existujících návštěvnických středisek, která postupně vznikají ve významných chráněných územích. Některá z nich jsou turistům k dispozici už více než deset let. Podrobnosti lze najít na www.dumprirody.cz/domy-prirody.

"Program Dům přírody jsme koncipovali podle modelu, který funguje i jinde ve světě. Domy přírody orientují návštěvníky v území, poskytují jim základní informace a zázemí. Chceme představit místa nejrůznějšího charakteru, aby bylo vidět, jak je naše příroda a krajina rozmanitá. V krasových oblastech jsou už nyní otevřeny Domy přírody dva - v Českém i Moravském krasu. Rádi bychom, aby si lidé odsud odnesli, že nadzemí a podzemí jsou propojené, nikoli oddělené světy," vysvětluje ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc.

Vysoutěžený dodavatel začal s demolicí předchozí staré provozní budovy a následným hloubením základů v listopadu 2020. Stavba byla zkolaudována 7. listopadu 2023. Výstavba Domu přírody Českého krasu včetně instalace expozice stála 95,5 milionu včetně DPH. Projekt byl podpořen z Operačního programu Životní prostředí, prostřednictvím MŽP ze státního rozpočtu a vlastních zdrojů Správy jeskyní. V podzimních a zimních měsících roku 2023 se kromě vytváření vnitřní expozice stavěla ještě úschovna kol, odpočinkový altán a venkovní prvky doplňující expozici. Unikátní je 3D model Koněpruských jeskyní či geostezka představující horniny z širšího území Českého krasu.

Koněpruské jeskyně jsou druhými nejnavštěvovanějšími jeskyněmi ze čtrnácti veřejnosti zpřístupněných jeskyní v péči SJ ČR. Objeveny byly v roce 1950 a pro veřejnost jsou otevřeny od roku 1959 prohlídkovým okruhem dlouhým 620 metrů. Ročně je navštíví okolo 100 tisíc lidí. Vznikly v devonských vápencích starých až 410 miliónů let. Jsou vyvinuty ve třech výškových úrovních. S celkovou délkou 2050 metrů a výškovým rozpětím přes 70 metrů jsou největším jeskynním systémem Čech s bohatou krápníkovou výzdobou a mimořádně paleontologicky a archeologicky významnými výplněmi sedimentů.

Oblast Zlatého koně je mimořádnou masou devonského vápence s extrémním množstvím zachovaných fosilií, dokládajících život v devonském moři před více než 400 miliony let. "Je jednou ze stěžejních lokalit světoznámého paleontologa Joachima Barranda pro jeho objevy nových druhů fosilií a zásadní vědecké dílo o českém silurském útvaru. V současnosti je to největší ložisko vysokoprocentních vápenců, které je těženo již od středověku," přibližuje Hromas. Část území je nyní národní přírodní památkou.

O možnostech prohlídky Koněpruských jeskyní a návštěvnického střediska CHKO Český kras Domu přírody Českého krasu se lze více dozvědět na webech konepruske.caves.cz, dumprirody.cz/ceskykras a také na facebook.com/konepruskejeskyne a instagram.com/konepruskejeskyne.

Od velikonočních svátků bude otevřeno denně od 10:00 do 16:00.

Autor: Mgr. Pavel Gejdoš
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ČHMÚ vydalo ve Středočeském kraji výstrahu před nebezpečím vzniku požárů

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 29. 4. 2024 výstrahu č. 000151 před nebezpečím vzniku požárů na území Středočeského kraje, platnou od 30. 4. 2024 0:00 hodin do 1. 5. 2024 24:00 hodin. ...

Čtenáři Středočeského kraje vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazv ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Praha ve spolupráci se Středočeským krajem spouští hru pro návštěvníky středisek ekologické výchovy

Široká veřejnost má nově příležitost zapojit se do Návštěvnické hry a putovat po vybraných ekocentrech v Praze a Středočeském kraji, kde je možné získ ...

Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyně u Berouna cyklus pravidelných netradičních kultu ...





Úterý 30.4.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes